juni 2015Galerie H10a laat in juni werk zien van twee schilders die op een intrigerende manier laten delen in hun verleden.

Arkadi Natanov, geboren in 1954 in Oezbekistan, volgde zijn opleiding tot kunstschilder aan de Academie van Schone Kunsten in de Siberische hoofdstad Krasnojarsk. Hij werd docent aan het Pedagogisch Instituut in Buchara, maar keerde zich af van het Socialistisch Realisme. Toen de Sovjet-Unie uiteen viel trok Natanov, zoals duizenden joden, naar het Westen en kwam hij terecht in Nederland.
Marc Chagall is een van de grootste bronnen van inspiratie voor Natanov. Beiden moesten hun vaderland ontvluchten en beide kunstenaars geven op hun eigen wijze uitdrukking aan de Jiddische sprookjes en folklore.
Natanov’s figuratieve schilderijen worden gekarakteriseerd door een grote mate van symbolisme. Dit komt tot uitdrukking in vorm en kleur, in rijkdom en inhoud, in boeiende composities.

Loes Enklaar wordt wel portrettist van de verloren jeugd genoemd. We zien een jeugdige figuur in een pose waarin de kijker op de proef wordt gesteld. De pose verraadt dat er met dit jonge mens wat aan de hand is, maar deze geeft zich niet bloot. De starende blik doet vermoeden dat er iets in de geest woedt dat niet geuit kan worden.

Het is zoeken naar wat er zou kunnen spelen. Deze omslag van bekekene naar degene die kijkt is een confronterend moment en maakt de toeschouwer direct tot actief betrokkene in het schouwspel.
Wellicht kunnen we de antwoorden niet vinden op de vragen die de jeugd bij ons oproept. Blijft zo een deel van onze eigen jeugd onkenbaar voor onszelf?

Deze bijzondere expositie wordt op zondag 7 juni om 14.00 uur geopend door wethouder Detlev Cziesso en is voor iedereen vrij toegankelijk.
Als extra welkom wordt bij de opening getracteerd op Veluwsche Schavuyt.

Galerie H10a is sinds april gevestigd aan de Christiaan Geurtsweg 3 in Apeldoorn. Naast de gastenexposities zijn er vaste exposities te bezichtigen van het Kunstenaars Collectief H10a. De Galerie is iedere zondag open van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak (www.h10a.nl en/of 06-31537123).