Galerie H10a heeft in de maand september weer twee bijzondere exposanten, Kees Blom en Ewald Sorbi. Hun stijl van schilderen vertoont veel verwantschap en ze herkennen elkaar dan ook in hun uitspraak: ‘Schilders van het stille leven’Wie echter hun schilderijen stillevens noemt, doet beide schilders en zichzelf tekort. Hun realistische stijl is veel meer dan een weergave van de werkelijkheid. Wie dit ervaart, beleeft zelf een moment van verwondering en verstilling.

Kees Blom 2Kees Blom
 woont en werkt in Apeldoorn, is een succesvol autodidact schilderstalent en maakt deel uit van het Kunstenaars Collectief H10a. Hij behoort inmiddels tot de belangrijkste hedendaagse Nederlandse figuratieve kunstschilders. Het werk van Kees Blom is eetbaar, aanraakbaar en daarin toont hij zijn meesterschap. Opvallend in zijn huidige werk is het gebruik van tegenlicht, waardoor zijn realistische schilderijen een toets mee krijgen van het abstracte. Kees exposeerde in gerenommeerde galeries en kunstbeurzen. Kees Blom heeft zijn lesruimte in Galerie H10a, maar toont nu voor het eerst zijn werk in de gezamenlijke galerie.  Zie www.keesblom.nl

Ewald Sorbi2Ewald Sorbi doet zijn inspiratie veelal op uit wat hij in zijn directe omgeving waarneemt. Maar wie zoekt naar een realistische weergave komt bedrogen uit. Sorbi: ‘Ik schilder geen kopie van de werkelijkheid. Liever manipuleer of reconstrueer ik datgene dat ik waarneem. Ik laat elementen weg of voeg er juist weer andere aan toe.’ Dat levert vaak schilderijen op die enigszins vervreemdend overkomen en daarmee een spanning oproepen. Stilte, verval, verlangen, leegte, verrassing, humor en (zelf)spot zijn daarbij terugkerende thema’s. Zie www.ewaldsorbi.nl

De expositie wordt op 6 september om 14.00 uur geopend door Mr. Leo Kok. Muzikale medewerking door singer/songwriter Freek Steenman.

Galerie H10a is op de Christiaan Geurtsweg 3, 7335 JV Apeldoorn. Open: iedere zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.