Expositie 14 september t/m 19 oktober

Jan Aanstoot – Schilderijen

Jan (Wierden 1948) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Hij werd daar ‘klassiek geschoold’. In de loop van de jaren werd zijn werk steeds expressionistischer en al abstraherend werkte Jan toe naar totale abstracties. Muziek (vooral klassiek) is voor hem nog een steeds een onuitputtelijke bron van inspiratie. Maar ook de sfeer die Italiaanse, Zuid-Franse en Hollandse landschappen bij hem oproepen zijn regelmatig onderwerp voor zijn doeken… en de horizon komt zo nu en dan terug in zijn meest recente werken. Gefantaseerde landschappen. Er is een beeld dat zich opdringt en dat vraagt om geschilderd te worden. Of dat beeld uiteindelijk gerealiseerd wordt, is een heel andere kwestie. Al schilderend komt Jan steeds nieuwe elementen tegen. Sommige worden al werkend door hem verworpen, andere vinden opeens een ongedachte plek en veranderen zo datgene wat ooit het uitgangspunt was. Die zoektocht is voor Jan waar het echt om gaat: schilderen als een proces dat leidt naar een beeld waarvan je plotseling beseft dat dit het was waar je naar op zoek was.

http://aanstoot.net

Margreet van der Meij – beelden

’t Liefst is zij in haar werkplaats bezig om iets te maken. Daar verzamelt ze allerlei ideeën en materialen. Ze probeert wat uit en nog eens. Zet het ergens neer en kijkt er af en toe naar. Soms staat het er een hele tijd en vergeet ze het. Het gaat ook wel eens heel anders. Dan pakt het idee haar stevig vast en gaat ze verder met onderzoeken. Soms gaat het ergens op lijken. Gaandeweg gaat ze begrijpen wat er ontstaat. Haar beelden zeggen vaak iets over wat niet zo maar in woorden is uit te drukken, maar raken aan de essentie van het leven. Door de thematiek heen blijft het werk een zekere lichtheid behouden. Na de eerste inval zoekt ze het materiaal uit. Ze maakt werk van hout, steen en brons. Maar ook van klei, gaas en blik. Combineert ook graag verschillende materialen. Haar vormen zijn vaak organisch en speels van opzet. Vorm en techniek zoeken soms de grenzen van het materiaal op. Van verschillende kanten is telkens iets anders te zien. Ze richt zich vooral op het proces en wat zich aandient in plaats van een toekomstig eindresultaat. Dat houdt ze haar cursisten ook voor. Na verloop van tijd is er een eigenzinnig beeld met een verhaal. Precies wat het zijn moet!

margreetvandermeij.nl


Expositie 26 oktober t/m 16 november

John Ligtenberg – schilderijen

Voor John is kunst een vorm om zijn emoties en gevoelens weer te geven. In zijn bijzondere techniek en warme kleurgebruik geeft hij expressie aan de innerlijke complexiteit van de mens in relatie tot de natuur, de maatschappij en het ongrijpbare. Hij creëert  zijn wereld in acryl- en olieverf . “Het beeld wordt gecreëerd in mijn geest en vanuit mijn ziel vormgegeven”. Direct, impulsief en tegelijk aftastend, gaat hij zijn eigen weg en blijft zichzelf daarin ontwikkelen.

John is begonnen met figuratief schilderen, maar de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt heeft hem ook in het abstracte werk gebracht. Hij exposeert zijn werk internationaal en organiseert jaarlijks schildervakanties in Tsjechië. In Nederland geeft hij regelmatig workshops en schilderlessen.

Solo exposities in o.a. Moskou, St. Petersburg,  Praag, Mannheim, Lecco.

Groep exposities in o.a. Rome, Florence, Venetië, New York en in het Louvre Parijs.

www.johnligtenberg.com

Bert Sterk – glasobjecten

Bert Sterk (1954) heeft een groot deel van zijn leven met glas gewerkt, zo heeft hij diverse functies vervuld op de Glasfabriek in Leerdam. Met de kennis van de materie glas is hij zich verder gaan ontwikkelen en is het glas op zijn eigen wijze toe gaan passen in de beeldende kunst.

Bert heeft aan de Kunstacademie in Antwerpen een opleiding Glaskunst afgerond, waar hij zich is gaan specialiseren in het glas gieten in mallen of in zandvormen. 

Ook hier komen, net als eerst bij het beeldhouwen en schilderen, naast de abstracte objecten ook weer de portretten terug die nu in glas worden gegoten. De glasobjecten worden vaak in combinatie met andere materialen, die de tand des tijd hebben doorstaan, gepresenteerd. De onderwerpen zijn soms ingegeven door een thema, de invulling komt door de beleving van dat moment

Werken in opdracht worden in nauw overleg met de (aspirant)opdrachtgever uitgevoerd. Na een oriënterend gesprek wordt een ontwerp in klei of was gemaakt en na de opdracht wordt  het project gerealiseerd, met toezending van foto’s van de diverse tussenfasen.

De mens en het leven staan centraal in zijn thema’s. Zo lijkt de cirkel zich weer te sluiten, van mens naar mens en van glas naar glas.

www.bertsterk.exto.nl